Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

ΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΜΑΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α'

Λάρισα.Διαστάσεις και στη χώρα μας παίρνει η υπόθεση «άρρωστης» λιαστής ντομάτας, την οποία τουρκική εταιρία εξήγαγε σε χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Την περασμένη εβδομάδα κατασχέθηκαν στη Γαλλία ποσότητες ντομάτας μολυσμένες με τον ιό της ηπατίτιδας Α΄ και αμέσως σήμανε συναγερμός σε όλες τις ευρωπαικές χώρες, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία είναι εξαγωγέας και τροφοδοτεί και άλλες αγορές της Ε.Ε. 
Σήμερα Λαρισαίος μεταποιητής ειδοποίησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας (τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς στο Τελωνείο βρίσκονταν προς εκτελωνισμό παλέτα με ποσότητα 1 τόνου λιαστής ντομάτας από τη συγκεκριμένη εταιρία. Κ ινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Ν.Α. και όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Κων. Σπανούλης, αν και η ποσότητα δεν προέρχεται από την ίδια μολυσμένη παρτίδα, ελήφθη δείγμα το οποίο απεστάλη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για τον απαραίτητο έλεγχο. Εννοείται ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχει μολυνθεί από τον ιό, ή παρουσιάζει συγκέντρωση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, θα κατασχεθεί.
Διατροφικό σκάνδαλο με λιαστή ντομάτα
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές στη χώρα μας, για ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο. Τις τελευταίες 15 ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΦΕΤ και του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, μετά τις συνεχείς ειδοποιήσεις που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιδημία ηπατίτιδας Α σε ανθρώπους.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εμφανιστεί επιδημία και οφείλεται σε αποξηραμένη ντομάτα, γνωστή με την ονομασία λιαστή, που εισήχθη κατά τόνους τους τελευταίους μήνες από την Τουρκία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε κατάσχεση ποσοτήτων που βρίσκονταν σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις και δείγματα εστάλησαν στην ιατρική σχολή της Πάτρας, τα οποία όμως μέχρι στιγμής είναι αρνητικά.

Έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία από τα νοσοκομεία όλης της χώρας εάν έχει παρατηρηθεί έξαρση συμπτωμάτων ηπατίτιδας Α, ενώ πρόσφατα συνεδρίασε εκτάκτως και το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων. Οι λιαστές ντομάτες προέλευσης Τουρκίας, διανεμήθηκαν από τον Οκτώβριο έως το τέλος Ιανουαρίου από την εταιρεία με την ονομασία "Αλώνια".
Στη Γαλλία έχουν προσβληθεί 55 άτομα και νοσηλεύθηκαν 27. Η ηπατίτιδα Α είναι μία ιογενής ασθένεια και εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε μέσω των διακινητών της ντομάτας. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό, γαστρεντερίτιδα και ίκτερο στους ηλικιωμένους, καθώς και βλάβες στο συκώτι. Για προληπτικούς λόγους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη χώρα μας δέσμευσε φορτία με ποσότητες λιαστής ντομάτας και από κάθε εισαγωγή λαμβάνεται δείγμα. Το 98% των εισαγωγών μας σε λιαστή ντομάτα, γίνεται από την Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: