Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΟ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ

Τη χαριστική βολή στην τευτλοκαλλιέργεια έρχεται να δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η νέα διοίκηση της ΕλληνικήςΒιομηχανίας Ζάχαρης, μειώνοντας τις τιμές και κόβοντας τις επιδοτήσεις. Από φέτος η διοίκηση της ΕΒΖ μείωσε την τιμή που δινόταν στα τεύτλα με βάση το ζαχαρικό τίτλο, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατάργησε το στρεμματικό ποιοτικό πριμ.

Η εφαρμογή του ολέθριου κανονισμού της ΕΕ για τα τεύτλα από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ το 2006, είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της θεσμική τιμής κατά 36,5%, την περικοπή της τευτλοκαλλιέργειας στο μισό και το κλείσιμο δύο εργοστασίων της ΕΒΖ. Εφτασε το πράγμα να μην καλύπτεται ούτε το κομμένο στη μέση πλαφόν της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης που είναι 158.000 τόνοι. Οπως δείχνουν τα πράγματα, το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και των υπόλοιπων τριών εργοστασίων της ΕΒΖ θα είναι μαύρο. Φέτος, η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε ότι θα καλλιεργηθούν μόνο 224.000 στρέμματα, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 350.000 στρέμματα. Οσο για την τιμή έκοψε τελείως το μπόνους για τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο κάτω από 12% και μείωσε κατά πολύ τα μπόνους για ζαχαρικό τίτλο μέχρι 15%. Δηλαδή, για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, αφού η απόδοση των τεύτλων σε ζάχαρη είναι βασικά μεταξύ 11% με 15%. Επίσης, καταργήθηκαν και τα μεταφορικά από το χωράφι μέχρι τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Το ποιοτικό πριμ που δινόταν σε όσους καλλιεργούσαν τεύτλα ήταν ένα ποσό 2,7 δισ. ευρώ, που για την καλλιέργεια του 2009 σημαίνει 13 ευρώ το στρέμμα περίπου. Από φέτος αυτό το πριμ δεν υπάρχει. Το θέμα είναι πως από το 2012 δε θα υπάρχει και το λεγόμενο συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ, που δόθηκε σαν αντάλλαγμα, επειδή η χώρα πούλησε στην ΕΕ τη μισή ποσόστωση ζάχαρης το 2006. Το ποσό ανά στρέμμα για το 2009 υπολογίζεται σε 30 – 31 ευρώ. Η κατάργηση αυτών των δύο πριμ σημαίνει μια απώλεια της τάξης των 45 με 50 ευρώ το στρέμμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες όσοι τευτλοπαραγωγοί απέμειναν θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την τευτλοκαλλιέργεια και τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ θα κλείσουν. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδηγούν άλλη μια καλλιέργεια στην εξαφάνιση και τους εργαζόμενους ενός σημαντικού διατροφικού κλάδου στην ανεργία. Επίσης, θα πληγούν καίρια και οι επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από την τευτλοκαλλιέργεια. Ταυτόχρονα θα ενταθεί το πρόβλημα διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας και θα μεγαλώσουν κι άλλο τα ελλείμματα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, αφού θ’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι εισαγωγές σε ζάχαρη. Η Ελλάδα από πλεονασματική σε ζάχαρη θα γίνει πλήρως ελλειμματική και θα πληρώνει πολλά στις πολυεθνικές, ενώ οι Ελληνες θα τρώνε ξένη ζάχαρη, που αποδεδειγμένα είναι κατώτερης ποιότητας από την ντόπια.

__________

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: