Την έντονη αντίδραση τόσο των Ευρωπαίων παραγωγών σπόρων και προϊόντων φυτοπροστασίας όσο και των Ευρωπαίων αγροτών προκαλεί το προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο για τη φυτοπροστασία και ειδικότερα η προσέγγιση για τα cut-off κριτήρια σε ό,τι αφορά την έγκριση των δραστικών ουσιών.
Το παραπάνω ήταν το κύριο συμπέρασμα της συνεδρίασης που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η COPA-COGECA (η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων), η ECPA (Ευρωπαϊκή Ένωση Φυτοπροστασίας) και η ESA (Ευρωπαϊκή Ένωση Σπόρων). Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων κάλεσαν τους νομοθέτες να μην απογυμνώσουν τους αγρότες από το τελευταίο μέσο άμυνάς τους έναντι των παράσιτων και των ασθενειών που απειλούν τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες. Επιπλέον, προειδοποίησαν ότι η νομοθεσία που συζητείται θα μπορούσε να καταστρέψει την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή, σε μια στιγμή μάλιστα που εξαρτόμαστε περισσότερο από ποτέ στους αγρότες της ευρωπαϊκής ηπείρου για να μας προσφέρουν ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προσέγγιση των cut-off κριτηρίων οι δραστικές ουσίες εγκρίνονται βάσει μετρήσεων επικινδυνότητας των συστατικών και όχι βάσει αξιολόγησης κινδύνου. Αποτέλεσμα του παραπάνω θα είναι το 80% περίπου των ουσιών που διατίθενται σήμερα στην αγορά να αποσυρθούν από αυτή.
"Η απώλεια του 80% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα κάνει την ευρωπαϊκή γεωργία μη βιώσιμη και θα οδηγήσει σε αυξημένη εξάρτηση από τις εισαγωγές τροφίμων", υποστήριξε ο Luc Peeters από την COPA-COGECA.
"Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρασιτοκτόνα, τότε θα πρέπει να σταματήσουμε την παραγωγή. Χρειαζόμαστε τα προϊόντα φυτοπροστασίας για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν καλής ποιότητας φρούτα στην Ευρώπη. Πρέπει να σκεφτούμε τις οικονομικές συνέπειες στους Ευρωπαίους παραγωγούς", τόνισε από την πλευρά του ο Henri Pluvinage, πρόεδρος της Γαλλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Φρούτων. President of the French National Federation of Fruit Producers is worried about the impact on farmers. “If we cannot use pesticides we might as well stop production. We need plant protection products to ensure that we have enough good quality fruit in Europe. We need to think about the economic consequences for European producers”, warned Pluvinage.
"Σειρά ασφαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα είναι το κλειδί για το μέλλον ώστε να υπάρχει παραγωγή επαρκών και υψηλής ποιότητας τροφίμων", δήλωσε ο
Euros Jones, Διευθυντής Νομικών Υποθέσεων της ECPA.
Πάντως η συζήτηση επί της νομοθεσίας συνεχίζει να προκαλεί έντονες συγκρούσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Στη συνεδρίαση της COPERER που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008, μια μειοψηφία κρατών, ικανή όμως να μπλοκάρει τη διαδικασία, αποτελούμενη από τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (αλλά όχι και την Ελλάδα) εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την προσέγγιση των cut-off κριτηρίων και ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στη νέα νομοθεσία. Τόνισαν, μάλιστα, ότι αν δεν γίνει αυτό θα μπλοκάρουν την έγκριση του νέου κανονισμού.
Αύριο, Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της COPERER, στην οποία αναμένεται να έρθει συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και της σλοβενικής προεδρίας. Μια ακόμη συνάντηση της COPERER έχει προγραμματισθεί για τις 7 Μαΐου 2008. Στη συνέχεια η σλοβενική προεδρία θα επιδιώξει την ύπαρξη πολιτική συμφωνίας (στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 19-20 Μαΐου 2008) έτσι ώστε ο νέος κανονισμός να υιοθετηθεί πλέον στο Συμβούλιο του Ιουλίου.
Πηγή: agronews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου