Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΝΕΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ...ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!!



ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Καταγραφή Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
- Ορισμός του Επαγγελματία Αγρότη»
Άρθρο 1
Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημιουργείται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), στο οποίο εγγράφονταιυποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα, που ασκούν στην επικράτεια  αγροτική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας (φυτική, ζωική ή αλιευτική παραγωγή).
Άρθρο 2
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου οι παρακάτω ορισμοί έχουν αντίστοιχα την εξής έννοια:
1. Επαγγελματίας Αγρότης :  Θεωρείται το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο εφόσον πληρεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (Ο.Γ.Α.), ή συνταξιοδοτείται από τον Ο.Γ.Α.. Στην περίπτωση, όμως, που επαγγελματίας αγρότης ασφαλισμένος στον Ο.Γ.Α. αλλάξει κύριο κλάδο ασφάλισης λόγω λειτουργίας αγροτοτουριστικών μονάδων ή μονάδων διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρεί την εγγραφή του στο Μητρώο.
γ) ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 50% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνει από την απασχόλησή τους αυτή το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους .
δ)   ειδικά οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή εγγράφονται ως αγρότες στο μητρώο εφόσον επιπρόσθετα είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.
2.-    Κάτοχος :  Κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης  θεωρείται το ενήλικο φυσικό πρόσωπο ή το νομικό πρόσωπο που είναι:
α)  κύριος, συγκύριος ή νομέας αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) μισθωτής ή αγρολήπτης της αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως.
3.- Αγροτική εκμετάλλευση: η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στην προηγουμένη περίπτωση. Στις δραστηριότητες της γεωργικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται παράλληλα με την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία, εν γένει τοποθέτηση μέχρι του σταδίου της χονδρικής πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια γεωργική εκμετάλλευση, καθώς και η πρώτη χωρική μεταποίηση τους, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων.
4.- Μικτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις θεωρούνται τα νομικά πρόσωπα τα οποία, εκτός από κλάδο αγροτικής οικονομίας, δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς.
5.-Αγροτική δραστηριότητα:  Θεωρείται αγροτική δραστηριότητα κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε ένα τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή της φυτικής, της ζωικής ή της αλιευτικής παραγωγής (θαλάσσιας και εσωτερικής αλιείας), που αποσκοπεί στη παραγωγή αγροτικών προϊόντων, η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων.
6-   Αγροτικά προϊόντα:  Θεωρούνται αγροτικά προϊόντα, τα προϊόντα εδάφους, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της δασοπονίας, της θηραματοπονίας και των παντός είδους εκτροφών ως και τα προερχόμενα από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή μεταποίησης αυτών καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα,
Άρθρο 3
1.       Σκοπός του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, είναι η καταγραφή όλων των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες, για την λήψη αποφάσεων και την άσκηση της Αγροτικής Πολιτικής.
2.       Στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων εγγράφονται, ειδικότερα, όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του παρόντος ως επαγγελματίες αγρότες καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων και των μικτών αγροτικών εκμεταλλεύσεων), τα οποία είναι αποδεδειγμένα  κάτοχοι, με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, αγροτικής εκμετάλλευσης στην Επικράτεια.
3.       Αν η αγροτική εκμετάλλευση ανήκει σε περισσότερα πρόσωπα από κοινού (συγκυριότητα, συνεκμετάλλευση), στο Μητρώο εγγράφεται το σύνολο των συγκυρίων ή των συμμετεχόντων στην εκμετάλλευση ως φυσικά πρόσωπα αγρότες εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 παρ. 6 του παρόντος. Αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 παρ. 6 του παρόντος ή είναι νομικά πρόσωπα, εγγράφονται ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.
Άρθρο 4
Για την ένταξη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 3 συμπληρώνουν και υποβάλλουν μηχανογραφικό έντυπο αίτησης που απευθύνεται στα κατά τόπους παραρτήματα  του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Το έντυπο αυτό επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 Ν.1599/1986 και επισύρει τις συνέπειες αυτού σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς συμπλήρωσής του. Επιπρόσθετα, η παράλειψη ή η ανακριβής συμπλήρωση και υποβολή αυτού επιφέρει έκπτωση από όλα τα ευεργετήματα, που προβλέπουν τα μέτρα γενικής στήριξης που παρέχουν στους αγρότες ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ειδικές διατάξεις.
Η αναλυτική παράθεση των ειδικών αυτών ευεργετημάτων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η εκπρόθεσμη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης αίρει τις συνέπειες αλλά μόνο για το μέλλον, εκτός εάν αυτή οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας ή ανυπέρβλητου κωλύματος, οπότε επιτρέπεται η άρση των συνεπειών αυτών και για το παρελθόν, εφόσον από την φύση τους και γενικά από τις περιστάσεις είναι δυνατή μια τέτοια ρύθμιση.
Άρθρο 5
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα εκδοθεί μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου θα καθοριστεί το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που θα περιέχει το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, η διαδικασία και οι προθεσμίες για τη συμπλήρωση, υποβολή και έλεγχο του εντύπου της αίτησης, τα όργανα και η διαδικασία επίλυσης των τυχόν αμφισβητήσεων που θα προκύψουν, η διαδικασία έκδοσης σχετικών πιστοποιητικών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Άρθρο 6
Η ενημέρωση του παραπάνω Μητρώου ανατίθεται στα κατά τόπους παραρτήματα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ενημέρωση του Μητρώου μπορεί να ανατεθεί σε άλλο φορέα ή υπηρεσία του Υπουργείου.
Η υποβολή της αίτησης και η εγγραφή στο Μητρώο γίνεται στην έδρα του παραρτήματος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., στο οποίο ο επαγγελματίας αγρότης έχει την αγροτική του εκμετάλλευση. Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες υποβάλουν την αίτηση εγγραφής και η εγγραφή στο Μητρώο γίνεται στο Παράρτημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε  που βρίσκεται στον τόπο που υποβάλουν τη Φορολογική τους Δήλωση. Τα νομικά πρόσωπα κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων υποβάλουν αίτηση και η εγγραφή γίνεται στο Παράρτημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε που βρίσκεται στον τόπο της έδρας τους.
Άρθρο 7
Πηγές για την ενημέρωση του Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι και οι παρακάτω:
α) το ΟΣΔΕ
β) η αίτηση για την ενιαία ενίσχυση
γ) κάθε άλλη πηγή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που τηρεί και ενημερώνει μητρώα ( Ε.Λ.Γ.Α., Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου)
δ) άλλοι δημόσιοι φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, Ε.Σ.Υ.Ε., Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, και Ναυτιλίας κλπ).
Άρθρο 8
Όλα τα στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που υποβάλλονται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, συγκεντρώνονται στην Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή το συγκεντρωτικό Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Χώρας. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να καθοριστεί άλλος φορέας ή αρμόδια υπηρεσία για τη συγκέντρωση, διαχείριση και εποπτεία του Μητρώου.
Άρθρο 9
Με τη δημοσίευση του Νόμου αυτού οι βάσεις δεδομένων του υπάρχοντος Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που συντάχθηκε με βάση το άρθρο 1 του Ν. 2332/95 και η βάση δεδομένων του Συστήματος Υποστήριξης της Λήψης Αποφάσεων Σχεδιασμού Διαρθρωτικών μέτρων Αγροτικής Πολιτικής, ενοποιούνται σε μια ενιαία βάση δεδομένων, που στο εξής θα ονομάζεται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Η βάση αυτή θα περιλαμβάνει τόσο αλφαριθμητικές όσο και χαρτογραφικές πληροφορίες.
Η ενημέρωση αυτού θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Τα υφιστάμενα κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου Μητρώα επιμέρους κλάδων ή καλλιεργειών, εφόσον δεν επιβάλλεται η χωριστή τήρηση τους από Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από τις ανάγκες εφαρμογής αυτών, μπορούν να εντάσσονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και να διέπονται στο εξής από τις διατάξεις τους παρόντος με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Άρθρο 10
Το άρθρο 1 του Ν. 2332/95 (Α΄ 181/95) καταργείται, πλην της παραγράφου 12 και των σχετικών εκδοθέντων σε εφαρμογή της παραγράφου αυτής, Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.
Άρθρο 11
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: