Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Τότε γιατι την επιτρέψατε???????????


Λίγες μόνο ημέρες μετά τη χορήγηση επίσημης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλλιέργεια και διακίνηση της γενετικά τροποποιημένης (μεταλλαγμένης) ποικιλίας πατάτας Amflora στα κράτη μέλη της Κοινότητας και ο Επίτροπος Υγείας κ. Τζον Ντάλι εξέφρασε αμφιβολίες για τις επιπτώσεις της χρήσης της στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτωνα Αρσένη, ο κ. Ντάλι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η καλλιέργεια και χρήση της Amflora να οδηγήσει σε αύξηση της αντίστασης σε αντιβιοτικά ευρείας χρήσης, ενώ παράλληλα εξέφρασε σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο μεταφοράς στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα του γονιδίου NPTLL, που περιέχει η εν λόγω μεταλλαγμένη πατάτα, το οποίο σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στα αντιβιοτικά.

Ο Επίτροπος παραδέχτηκε ότι, σύμφωνα με την τρίτη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση άδειας καλλιέργειας και διακίνησης για την Amflora (που παρασκευάζεται από την εταιρία BASF), δεν αποκλείονται δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων ή στο περιβάλλον αλλά και στη βιοποικιλότητα από τη διάθεση στην αγορά της Amflor.

Μάλιστα ο κ. Ντάλι δεν απέρριψε τις κατηγορίες για επιστημονικές ανακολουθίες μεταξύ γνωμοδοτήσεων της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις από τη διάθεση της μεταλλαγμένης πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: