Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Α. Βγενόπουλος: "Ζούμε το τέλος μίας εποχής"

«Το επόμενο βήμα για την ελληνική οικονομία είναι το ΔΝΤ και η Ευρώπη», δήλωσε μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους «Νέους Φακέλους» ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν τα spreads, από τη στιγμή που το Πρόγραμμα Σταθερότητας απέτυχε να πείσει τις αγορές.

«Προς το παρόν δε χρεοκοπούμε... η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μίας νέας περιόδου, με αρκετά όμως νεφελώδη στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν...», σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και δαίμονας».

Ο πρόεδρος της MIG επεσήμανε ότι ζούμε το τέλος μίας εποχής, λόγω της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που οδήγησε η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην υπολογίσει κανένα πολιτικό και κομματικό κόστος «και να ηγηθεί προς μία νέα κατεύθυνση». «Φοβάμαι, όμως - πρόσθεσε - ότι ο κ. Παπανδρέου δε θα αντέξει να προχωρήσει μπροστά, όσο έχει γύρω του έναν κρατικό μηχανισμό, ο οποίος θα αρχίσει να αποκαλύπτει σκάνδαλα».

Αναφορικά με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΜΙG ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, καθώς –όπως υποστήριξε - «ο κ. Σαμαράς κουβαλάει τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Σε ερώτηση εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια γνώμη για την κυβέρνηση σε σχέση με αυτή που είχε εκφράσει πριν από δύο μήνες, ο πρόεδρος της MIG απάντησε: «Έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά πράγματα από τότε που είχα εκφράσει την άποψή μου. Σε κάποια βαθμό του βγήκε η μάχη του κ. Παπανδρέου, ενώ σε κάποια άλλα όχι...».

Όπως εξήγησε, «το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έπεισε και αυτό ήταν ένα από τα αρνητικά στοιχεία των προσπαθειών του πρωθυπουργού... κάποια στιγμή θα έπρεπε να παρθούν μέτρα και ένα πρόγραμμα σταθερότητας τεχνοκρατικά άρτιο, ώστε να πεισθούν οι αγορές. Κάτι τέτοιο δεν έγινε γι΄αυτο και δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα να πέσουν τα spreads».

Ο πρόεδρος της MIG επανέλαβε την πρότασή του για δημόσιες επενδύσεις υπό τη μορφή της ακίνητης περιουσίας, αφού -όπως υποστήριξε-, οι μεγάλες επενδύσεις κυρίως από το εξωτερικό «δεν είναι δυνατό να υπάρξουν με τη δημοσιονομική και φορολογική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας».

Πολιτικοί μουσειακού είδους

Ο πρόεδρος της MIG ερωτήθηκε για το εάν σκέφτεται να κατέβει στην πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «έχω βαρεθεί να απαντάω σε αυτή την ερώτηση. Όσοι θέτουν αυτά τα ερωτήματα, αντί να αντιπαρατεθούν μαζί μου με επιχειρήματα, προσπαθούν να βρουν κίνητρα για να μειώσουν την αξία μου... Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ασχολείται με τα κοινά ειδικά σε μία τέτοια περίοδο... Εγώ δε θα γίνω κατεστημένος επιχειρηματίας της χώρας και δε σκοπεύω να μπω στην πολιτική".

Ο κ. Βγενόπουλος κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να απαντήσει πού πήγαν τα λεφτά, και σημείωσε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει η τιμωρία, αλλά η κάθαρση. «Να δοθεί στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των πολιτικών και ταυτόχρονα να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πολιτικών». «Οι εξεταστικές επιτροπές το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν την αναξιοπιστία του λαού», σημείωσε.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε προσωπικά και στον κ. Πάγκαλο,καλώντας τον να αποδείξει τις κατηγορίες εναντίον του, αλλιώς να παραιτηθεί. «Ας αφήσει ο κ. Πάγκαλος τις κουμπαριές τις δικές μου και ας μας πει για τις δικές του...».

Για τον κ. Σηφουνάκη ανέφερε ότι είναι αστείο ο αρμόδιος υπουργός να κάνει δηλώσεις για το θέμα της Ολυμπιακής, αντί να κάνει ο ίδιος ένα υπόμνημα και να το στείλει στην δικαιοσύνη, εφόσον έχει τέτοια στοιχεία. «Ή είναι δόλιος ή είναι βλαξ», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν πολιτικοί μουσειακού είδους, που θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί», κατέληξε ο κ. Βγενόπουλος. (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: