Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Γεωργικές προειδοποιήσεις

Βάιος Πολυμέρου - Ευγενία Μακρίδου
No 3 / 25 Φεβρουαρίου 2010

(Τεχνικό δελτίο - γεωργική προειδοποίηση)

ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

Α. ΘΡΙΠΕΣ:

Προκαλούν κάθε χρόνο σοβαρές ζημιές (επιδερμικές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις) στους καρπούς των νεκταρινιών.
Να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των χόρτων του οπωρώνα την περίοδο από το στάδιο «ροζ μπουμπούκι» έως την άνθηση. Αν απαιτείται, η αντιμετώπισή του θρίπα να γίνει:

1. ΠΡΟΑΝΘΗΤΙΚΑ, από το στάδιο «ρόζ μπουμπούκι» (στάδια D - E) μέχρι την έναρξη της άνθησης με κατάλληλο αγροχημικό

  • Η επέμβαση αυτή δεν είναι συνήθως απαραίτητη επειδή κατά κανόνα ο πληθυσμός του θρίπα αυτή την εποχή είναι μικρός και οι ζημίες ασήμαντες και επειδή είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας, λόγω ταχείας επανεγκατάστασης των τελείων στα άνθη.
  • Δικαιολογείται μόνο αν την περασμένη χρονιά είχαμε υψηλό ποσοστό προσβολής και υπάρχει αυξημένος πληθυσμός θριπών.
  • Καλύτερα η αντιμετώπιση να γίνει …….

2. ΜΕΤΑΝΘΗΤΙΚΑ, στο στάδιο G, όπως θα περιγράφεται σε επόμενο δελτίο.

Β. ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ – ΑΚΑΡΕΑ – ΑΝΑΡΣΙΑ - ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ:

Στα κτήματα που παρουσιάζουν προσβολές από βαμβακάδα ή Σαν Ζοζέ συνιστάται επέμβαση στο στάδιο του «ροζ μπουμπουκιού» (στάδια D – E). Αν η προσβολή είναι εντοπισμένη, να ψεκάζονται μόνο τα δέντρα που παρουσιάζουν πρόβλημα. Η επέμβαση αυτή ελέγχει αποτελεσματικά και τον κόκκινο τετράνυχο (χειμερινά αυγά) και τα αυγά αφίδων.

Κατάλληλα αγροχημικά:

  • ΘΕΡΙΝΑ ΛΑΔΙΑ
  • ΘΕΡΙΝΑ ΛΑΔΙΑ (μισή δόση ) + ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ή ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΠΥΡΕΘΡΙΝΕΣ. Η επέμβαση αυτή καταπολεμά και την ανάρσια και το φυλλοδέτη.
  • ΠΥΡΙΠΡΟΞΥΦΕΝ (μόνο για βαμβακάδα και Σαν Ζοζέ)

Απολύτως απαραίτητη η καλή διαβροχή των δένδρων με ψεκαστικό πίεσης και αν είναι δυνατό με κατευθυνόμενο ψεκασμό.

Γ. ΦΥΛΛΟΒΙΟΣ – ΠΕΡΙΤΕΛΟΣ (ΚΛΕΟΝΟΣ):

Μικρά κολεόπτερα που προσβάλλουν τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς της νεκταρινιάς και από τους παραγωγούς αναφέρονται ως «κλεονός».

  • Να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των χόρτων του οπωρώνα (όπως και για το θρίπα παραπάνω) την περίοδο από το στάδιο του «ροζ μπουμπουκιού» έως την άνθηση.
  • Σε περίπτωση προσβολής, αντιμετωπίζονται με επέμβαση στο στάδιο του «ροζ μπουμπουκιού» μέχρι την έναρξη της άνθησης σε συνδυασμό με την καταπολέμηση των θριπών. Δεν απαιτείται χωριστή εφαρμογή.
  • Η άνοδος του «κλεονού» στα δένδρα αναμένεται μαζική αρχές Απρίλη (μετά την πτώση των πετάλων) και θα δοθούν οδηγίες σε επόμενο δελτίο μας.
Δ. ΦΟΥΖΙΚΟΚΚΟΥΜ - ΣΥΤΟΣΠΟΡΑ:

Οπου διαπιστώθηκαν ζημιές, και μετά το κλάδεμα αφαίρεσης των προσβεβλημένων που πρέπει να έχει γίνει, (υποχρεωτικό για την ολοκληρωμένη παραγωγή), συνιστάται συνδυασμένη επέμβαση στο στάδιο «ροζ μπουμπούκι» μέχρι την έναρξη της άνθησης σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση εξώασκου - κορύνεου - μονίλιας.

ΚΕΡΑΣΙΑ

Α. ΣΦΑΙΡΟΛΕΚΑΝΙΟ (χελωνάκι):

Αντιμετωπίζεται όπου υπάρχει πρόβλημα με επέμβαση πριν την έναρξη της βλάστησης με λάδια, όπως για τα κοκκοειδή της ροδακινιάς παραπάνω.

Β. ΣΚΟΛΥΤΗΣ ( ο μικρός):

Προσβάλλει επίσης την αμυγδαλιά, τη ροδακινιά, τη βερικκοκιά, τη δαμασκηνιά, τη μηλιά και την αχλαδιά.
Προκαλεί κάθε χρόνο ζημιές κυρίως σε εξασθενημένα δένδρα. Την εποχή αυτή διαχειμάζει σε στοά σε βάθος 1,5 χιλ. σαν ανεπτυγμένη προνύμφη σε διάπαυση.
Όπου παρατηρούνται προσβολές, συνιστάται επέμβαση πριν την έναρξη της βλάστησης με λάδια, ταυτόχρονα με το Σφαιρολεκάνιο, όπως παραπάνω.
Υπενθυμίζουμε την αφαίρεση με κλάδεμα των προσβεβλημένων κλαδιών καθώς και την απομάκρυνση από τον οπωρώνα και κάψιμο των ξερών - προσβεβλημένων κλαδιών. Αν τα ξερά κλαδιά παραμείνουν ως εντομοπαγίδες, να καούν μέχρι τέλη Απριλίου.

ΒΕΡΙΚΟΚΚΙΑ

ΚΟΡΥΝΕΟ:

Οπου υπάρχει ιστορικό σοβαρών προσβολών, να γίνει ψεκασμός στο διάστημα «πλήρης άνθηση» έως «πτώση πετάλων» (στάδια F έως G).

Κατάλληλα αγροχημικά: ΜΠΙΤΕΤΡΑΝΟΛ, ΚΑΠΤΑΝ, ΝΤΙΘΙΑΝΟΝ, ΜΑΝΚΟΖΕΜΠ, ΖΙΡΑΜ, κ.α.

ΤΑ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: