Του Θαναση Tσιγγανα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο για τη σωτηρία της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία -το δεύτερο στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έπειτα από αυτό για τη «σωτηρία» της Κορώνειας- σχεδιάζει να εκπονήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανσή τους που «συναγωνίζεται» αυτήν του Ασωπού ποταμού.
Η γενική γραμματέας της ΠΚΜ κ. Μαρία Λιονή δήλωσε χθες «ότι είναι πλέον η ώρα να εκπονηθεί το σχέδιο», καθώς η κατάσταση στα δύο αποστραγγιστικά κανάλια έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται για ανθρώπους και ζώα. «Μια σειρά από βιομηχανίες διοχετεύουν τα λύματά τους στα δύο κανάλια, υπάρχουν σημαντικότατες πιέσεις από τις γεωργικές καλλιέργειες με επιβάρυνση από νιτρικά, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ. λπ., αλλά και με την υπεράντληση υδάτων για άρδευση» ανέφερε η κ. Λιονή σε συνάντηση που είχε με τους νομάρχες Πέλλας και Ημαθίας, των δύο νομών που διασχίζουν η τάφρος 66 και ο Λουδίας.
«Πεθαίνουν τα ψάρια»
Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η περιφερειάρχης διαπίστωσε ότι «στον πυθμένα των καναλιών υπάρχει ίζημα με μεγάλο οργανικό φορτίο και όποτε λιγοστεύουν οι ποσότητες νερού περιορίζεται το οξυγόνο και πεθαίνουν τα ψάρια», σημείωσε δε ότι «το μολυσμένο νερό χρησιμοποιείται στην άρδευση καλλιεργειών και υπάρχει κίνδυνος η μόλυνση να περάσει και στην τροφική αλυσίδα».
Στο παρελθόν επιστημονικές έρευνες έχουν καταγράψει σοβαρότατες επιπτώσεις από τη ρύπανση των νερών και στα δύο κανάλια. Ερευνα ομάδας βιολόγων του ΑΠΘ διαπίστωσε ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις στο ήπαρ και στους νεφρούς των βατράχων εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων χαλκού και χρωμίου, ενώ παρατηρήθηκαν και «προκαρκινικές αλλοιώσεις». Η κύρια πηγή ρύπανσης της Τάφρου είναι τα κονσερβοποιεία που λειτουργούν Ιούλιο – Σεπτέμβριο, περίοδο που η τάφρος κυριολεκτικά αλλάζει χρώμα…
Πάντως για τη φετινή περίοδο, καθώς το σχέδιο είναι αδύνατο να τεθεί σε εφαρμογή, θα ληφθούν τα… παλαιά μέτρα, δηλαδή έλεγχοι και πρόστιμα στους παραβάτες που θα εντοπίζονται.
ΑΣ ΕΛΠΊΣΟΥΜΕ ΌΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΚΆΤΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΑΦΡΙΖΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ,ΠΧ ΣΕ ΑΦΡΙΖΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου