Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

μια καλή προσπάθεια ,αρκεί να μην γίνει του ποδαριού

Μέτρα για την προστασία της τοπικής παραγωγής κερασιών, από όπου προέρχεται το 60% της συνολικής πανελλήνιας παραγωγής του συγκεκριμένου φρούτου, παίρνει ο Δήμος Έδεσσας μεριμνώντας για την δημιουργία Ινστιτούτου Κερασιού για τους αγρότες, με στόχο ακόμη καλύτερες σοδειές.

Οι παραγωγοί της περιοχής θα μπορούν -σε καθημερινή βάση- να επισκέπτονται το Ινστιτούτο Κερασιού, να συζητούν με γεωπόνους και εξειδικευμένο προσωπικό και να ενημερώνονται για το ποιες ποικιλίες κερασιών αποδίδουν περισσότερους καρπούς και ποιες είναι ανθεκτικότερες στις καιρικές συνθήκες.

Το ινστιτούτο θα στεγάζεται σε έκταση 10 στρεμμάτων, σε δημοτικό οικόπεδο στον Άγρα, όπου θα υπάρχει κτίσμα με γραφεία και εργαστήριο. Στο χώρο θα φυτευτούν 37 ποικιλίες κερασιάς και για την κάθε ποικιλία θα υπάρχουν 18 δέντρα. Η δουλειά του Ινστιτούτου θα είναι να καταγράφει αναλυτικά την εξέλιξη των καρπών.

Οι ποικιλίες θα ελέγχονται από γεωπόνο και θα φροντίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Όλα τα στοιχεία θα διερευνώνται επιστημονικά, έτσι ώστε οι παραγωγοί της περιοχής να αξιολογούν ποιες είναι οι ποικιλίες που έχουν την καλύτερη απόδοση, ποιες είναι πιο ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες και ποια δέντρα τούς συμφέρει οικονομικά να έχουν στα χωράφια τους.

«Στόχος μας είναι να ενημερώνουμε σωστά τον αγρότη. Θα μπορούν οι παραγωγοί να επισκέπτονται το χώρο και να συζητούν με τους γεωπόνους, έτσι ώστε να μην πέφτουν θύματα του καθενός, που τούς προτείνει μια ποικιλία κερασιού, η οποία στο τέλος της σεζόν δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Οι αγρότες θα μπορούν να βλέπουν τις μελέτες και να διαπιστώνουν από μόνοι τους ποιες ποικιλίες αποδίδουν και ποιες είναι πιο ανθεκτικές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιδήμαρχος της Έδεσσας, υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Σίπκας.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου αποφασίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Έδεσσας, ενώ δεν αποκλείεται, στο μέλλον, στον ίδιο χώρο, να δημιουργηθεί ανάλογος οπωρώνας με ροδάκινα, ακτινίδια, μήλα και αχλάδια, όπου επίσης θα γίνεται καταγραφή και αξιολόγηση των καλύτερων ποικιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: