Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΨΙΛΑ

Eurobank : «Χρεωνόμαστε για να ξοδεύουμε πιο πολλά από όσα παράγουμε»…


S.O.S. εκπέμπουν οι αναλυτές της Eurobank για την εκτόξευση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και προτείνουν μεταξύ άλλων και αυξήσεις στις αμοιβές κάτω από το άθροισμα πληθωρισμού και ανόδου της παραγωγικότητας.

Στην περιοδική έκδοση «Οικονομία και Αγορές» της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της τράπεζας, ο δρ. Τάσος Αναστασάτος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτίναξη του ελλείμματος. Το τελευταίο, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αυξήθηκε μόνο κατά τον Μάιο κατά 1,183 δισ. ευρώ φθάνοντας στα 3,293 δισ. ευρώ τον συγκεκριμένο μήνα καθώς και τα 16,2 δισ. ευρώ στο 5μηνο.

«Η χώρα χρεώνεται, δηλαδή πωλεί το μελλοντικό της κεφάλαιο, για να χρηματοδοτήσει μία κατανάλωση που ξεπερνά την παραγωγή της. Η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του senior economist της τράπεζας.

Ο ίδιος θεωρεί ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αφ’ ενός την στροφή σε καινοτομικά προϊόντα (αυτή θα επιτρέψει τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών σε τιμές υψηλότερες από εκείνες στις οποίες πωλούν χώρες χαμηλότερου κόστους χωρίς την απώλεια μεριδίων αγοράς) και αφ΄ ετέρου την αύξηση της παραγωγικότητας σε συνδυασμό προς την μείωση του ρυθμού αύξησης των πραγματικών μισθών για τα επόμενα 6 με 8 χρόνια.

Ο κ. Αναστασάτος προσδιορίζει τις ακόλουθες επτά παρεμβάσεις ως απαραίτητες για την μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

1. την εξάλειψη της διαφοράς πληθωρισμού από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης με καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών καταστάσεων και των ακαμψιών που εμποδίζουν την εκκαθάριση σε όλες τις αγορές.

2. την αναδιάρθρωση της παραγωγής προς τους τομείς των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τους τομείς υψηλής τεχνολογίας.

3. το ενεργητικό management της εγχώριας ζήτησης για την αποφυγή εκρήξεων και πανικών και την συγκράτηση της ροπής για εισαγωγές.

4. τη μείωση της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από το πετρέλαιο και γενικότερη μεταρρύθμιση του ενεργοβόρου μοντέλου ανάπτυξης.

5. την εμπέδωση διατηρήσιμων ρυθμών πιστωτικής διαμεσολάβησης (στήριξη αυτορρύθμισης τραπεζών, νουνεχής εποπτεία του τραπεζικού συστήματος).

6. τη συγκράτηση της αύξησης των εισοδημάτων σε ρυθμό που θα υπόκειται του αθροίσματος πληθωρισμού και αύξησης της παραγωγικότητας και .

7. τη διευκόλυνση παραγωγικών εγχώριων επενδύσεων σε αντικατάσταση των επενδύσεων σε κατοικίες με πολιτική κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων εξαγωγικού προσανατολισμού και με αποθάρρυνση άμεσων ξένων επενδύσεων εξυπηρέτησης της εγχώριας αγοράς.

«Κορωνίδα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι η στροφή προς την καινοτομία και τη γνώση για την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό όμως απαιτεί γενναία ενίσχυση των κονδυλίων για έρευνα και τεχνολογία, ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων οργάνωσης της παραγωγής, έρευνα αγοράς, αποτελεσματική ρύθμιση και υποστήριξη των αγορών από μία στιβαρή δημόσια διοίκηση. Όλα αυτά συνιστούν μία δραστική αλλαγή της παραγωγικής κουλτούρας των οικονομικώς δρώντων ατόμων και των φορέων άσκησης πολιτικής. Εντός του ενοποιημένου και αυξανόμενα ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος, αυτή η επιλογή δεν είναι ευκταία εναλλακτική αλλά ανάγκη επιβίωσης», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση της Eurobank.

Από το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: