Σάββατο, 19 Ιουλίου 2008

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ

ImageΤη διερεύνηση των όρων διακίνησης του συμπύρηνου ροδάκινου και της διαμόρφωσης των τιμών, καθώς και την εφαρμογή μέτρων κατά των βιομηχανιών με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς προς όφελος των παραγωγών, σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνθήκες καρτέλ, ζητά με ερώτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια αναφέρει πως στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας (όπου παράγονται οι περισσότεροι τόνοι του συμπύρηνου ροδάκινου πανελλαδικά) οι τιμές για το προϊόν αυτό κατά την παράδοσή του στο εργοστάσιο, έχουν παραμείνει στάσιμες στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας (2004-2007), παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής.

Κατά την άποψη των παραγωγικών φορέων το πάγωμα των τιμών πώλησης του προϊόντος καταδεικνύει ότι το καρτέλ υφίσταται και στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Συγκεκριμένα, δεν υφίσταται ελεύθερη διαπραγμάτευση για την τιμή, η οποία θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. Οι συμφωνίες βιομηχανιών για ενιαία τιμή αγοράς του ροδάκινου καταδεικνύουν με τον πιο εύλογο τρόπο ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί, αντιθέτως αναδεικνύονται πρακτικές νόθευσής του που συνιστούν τη σύναψη συμφωνιών ερήμην των παραγωγών.

Οι ροδακινοπαραγωγοί εξαιτίας της χαμηλής τιμής στα συμπύρηνα στρέφονται πλέον, με νέες φυτεύσεις, προς τα επιτραπέζια ροδάκινα, των οποίων η τιμή έχει αυξηθεί αισθητά στο διάστημα των τελευταίων ετών. Η στροφή ωστόσο αυτή δεν βασίζεται σε οργανωμένη προσφορά, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς στο επιτραπέζιο ροδάκινο, αλλά και τη δημιουργία έντονου προβληματισμού για το μέλλον του κλάδου στα συμπύρηνα ροδάκινα.

Κατόπιν τούτου κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να διαπιστώσουν αν οι βιομηχανίες του κλάδου παρακωλύουν, περιορίζουν και νοθεύουν τον ανταγωνισμό, αποβλέποντας στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό ενιαίων τιμών.

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν φαινόμενα καρτέλ θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά μέτρων όπως άμεση αναστολή όλων των επενδυτικών προγραμμάτων, αλλά και των επενδυτικών κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου προς τις εξαγωγικές βιομηχανίες του κλάδου, καθώς και άμεση αναστολή κάθε εγγύησης του δημοσίου για προγράμματα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.


πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: