Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Στην Ημαθία το συμπύρηνο «άνοιξε» την τιμή στα 30 λεπτά το κιλό - 1/7/2008
Τα δύο μεγάλα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού Ημαθίας -ΑΛΜΜΕ και VENUS- ήρθαν σε συνεννόηση με τις Ομάδες Παραγωγών τους και συμφώνησαν στα 30 λεπτά/κιλό. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, οι Ισπανοί δίνουν 33 λεπτά/κιλό. Ο πρόεδρος της VENUS κ. Θεολόγης Καραϊνδρος είπε στον ΑγροΤύπο ότι «η διεθνής αγορά λειτουργεί λίγο περίεργα. Αν αγοράσεις φτηνά από παραγωγό, η κονσέρβα δεν φεύγει σε συμφέρουσα τιμή για τον μεταποιητή και δεν αγοράζουν οι έμποροι περιμένοντας να πιέσουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Για παράδειγμα οι Ισπανοί πέρυσι που έδωσαν 27 λεπτά κι εμείς 23 λεπτά, εκείνοι δεν έχουν αποθέματα ενώ εμείς έχουμε. Πάντως η τιμή παραγωγού στις ΗΠΑ είναι 23, στην Κίνα από 12 σε 18 λεπτά/κιλό». Ο όγκος παραγωγής της Ισπανίας είναι σχεδόν ο ίδιος με τον ελληνικό, αλλά εκείνοι έχουν φτηνότερο κοστολόγιο στα κουτιά τους, γιατί έχουν τις ανάλογες βιομηχανίες και επίσης σχεδόν τη μισή ποσότητα των συμπύρηνων την καταναλώνουν ως επιτραπέζια. Όσο για την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), συνεδριάζει σήμερα το βράδυ (Τρίτη) για να καθορίσουν την τιμή.


πηγή: agrotypos.gr

2 σχόλια:

MP είπε...

Λέει ότι "Αν αγοράσεις φτηνά από παραγωγό, η κονσέρβα δεν φεύγει σε συμφέρουσα τιμή για τον μεταποιητή και δεν αγοράζουν οι έμποροι περιμένοντας να πιέσουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές."

Γιστί τοτε δεν αγοράζει 1 εωρω το κιλό και έτσι για να πουληθει και πιο ακριβα η κομπόστα να σωθεί και ο έλληνας ροδακινοπαραγωγός.

Ας ήμαστε πιο προσεκτικοι σε αυτά που λέμε.

agros είπε...

Αυτή η τετράγωνη λογική του προέδρου σπάει κόκαλα