Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

STOP ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών φρούτων και λαχανικών θέτει από τις 7 Ιουνίου η Ρωσία. Συγκεκριμένα το εμπάργκο αφορά στις εισαγωγές ντομάτας, μελιτζάνας, λεμονιών και σταφυλιών από την Τουρκία λόγω επιβάρυνσης τους με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία περίπου 4 εκατ. τόνοι αγροτικών προϊόντων που εισήχθησαν το 2008 στη ρωσική αγορά από την Τουρκία, περιείχαν ίχνη φυτοφαρμάκων και νιτρικών αλάτων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει η ρωσική νομοθεσία.
Να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι στην αγορά ζητά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου, ζητώντας από τους αρμόδιους να διασταυρωθούν οι πληροφορίες και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, καθώς εικάζεται ότι εισαγόμενα τουρκικά πεπόνια υπάρχει περίπτωση να έχουν εισαχθεί και σε ελληνικά καταστήματα λιανικής πώλησης.
Incofruit – Hellas
Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω, ο κ. Γ Πολυχρονάκης ειδικός σύμβουλος του Incofruit – Hellas εφιστά την προσοχή τόσο των εξαγωγέων-μελών του Συνδέσμου που δραστηριοποιούνται προς την αγορά της Ρωσίας, όσο και των ελεγκτικών υπηρεσιών ότι από 1/7/2008 θα τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία (Memorandum) Ε.Ε-Ρωσίας σχετικά με την υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ρωσίας σκοπεύουν να ελέγξουν αυστηρά τα εισαγόμενα φορτία.
Σημειώνεται ότι στο αντίστοιχο διάστημα που ελέγχθηκαν τα εισαχθέντα τουρκικά φρούτα και λαχανικά, υπήρξαν ευρήματα από τις ρωσικές αρχές και σε κοινοτικά προϊόντα μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Μάλιστα, το 2007 τα εξαχθέντα ελληνικά νωπά ροδάκινα και νεκταρίνια αποτελούν το 21% των συνολικών εισαγωγών της Ρωσίας σε αυτά τα προϊόντα.
Η υπερπροσφορά τουρκικών οπωρολαχανικών, επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και προς τη χώρα μας ίσως οδηγήσει σε μειώσεις τιμών και επηρεασμό της πορείας και διάθεσης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών λαμβάνοντας υπόψη του όγκου των τουρκικών οπωροκηπευτικών που προορίζεται για τη ρωσική αγορά.

ΠΗΓΗ:agronews.gr

Καλή είδηση για τους έλληνες αγότες οι οποίοι μπορούν να διεκδικησουν το κομμάτι της αγοράς που θα μείνει ελεύθερο!
Προσοχή όμως μην πάθουμε τα ίδια μιας και οι ρώσσοι μας έχουν διαμηνύσει τι ακριβώς ζητάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: