Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ερώτηση του βουλευτή Τ.Σιδηρόπουλου στην Βουλή

Ερώτηση Τ.Σιδηρόπουλου στην Βουλή


ΘΕΜΑ : «Καθυστέρηση εξόφλησης οφειλόμενου ποσού από την κονσερβοποιία «Α.Σ ΠΡΟΟΔΟΣ» Μακροχωρίου Ημαθίας προς τους ροδακινοπαρωγούς που της είχαν παραδώσει την περσινή παραγωγή τους.»

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κύριοι Υπουργοί,
Περίπου 1.000 οικογένειες ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν ακόμη πληρωθεί - παραμονές του Πάσχα του 2008- την αξία της περσινής παραγωγής των βιομηχανικών ροδάκινων τους, την οποία είχαν παραδώσει στην κονσερβοποιία «Α.Σ ΠΡΟΟΔΟΣ» το καλοκαίρι του 2007!
Η κονσερβοποιία του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΠΡΟΟΔΟΣ», με έδρα το Μακροχώρι Ημαθίας, δεν έχει μέχρι σήμερα εξοφλήσει στους ροδακινοπαραγωγούς την αξία της παραγωγής βιομηχανικών ροδάκινων, που της είχαν παραδώσει πέρυσι, η οποία ανέρχεται περίπου στο συνολικό ποσό των 4.000.000 ευρώ!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωροκηπευτικών Διαβατού Ημαθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ», στον οποίο η κονσερβοποιία «Α.Σ. ΠΡΟΟΔΟΣ» οφείλει για την αγορά των 7.869.843 κιλών συμπύρηνων ροδάκινων το υπόλοιπο ποσό των 1.625.035 ευρώ, από το συνολικό ποσό των 1.755.035 ευρώ, όπως προκύπτει από την έγγραφη καταγγελία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών του Διαβατού Ημαθίας.
Η οφειλή των περίπου 4.000.000 ευρώ θα έπρεπε να έχει εξοφληθεί στους ροδακινοπαραγωγούς εντός τριμήνου από την ημέρα παραλαβής των ροδάκινων, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο του 2007. Δυστυχώς, όμως, έχουν περάσει τα Χριστούγεννα του 2007, έφτασε το Πάσχα του 2008 και ακόμη παραμένουν απλήρωτοι οι ροδακινοπαραγωγοί!
Όπως είναι γνωστό, κ. Υπουργέ, οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν υποστεί ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής και οφείλουν σε Τράπεζες καλλιεργητικά δάνεια, τα οποία επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας, αλλά επίσης οφείλουν και διάφορα ποσά στους προμηθευτές αγροτικών εφοδίων. Επίσης, όπως γνωρίζετε, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο - που ήδη διανύουμε - θα πρέπει οι ροδακινοπαραγωγοί να υποβληθούν σε νέες δαπάνες για την προμήθεια νέων αγροτικών εφοδίων, πετρελαίου κτλ και θα πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα τις Τράπεζες για να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν ξανά για να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες καλλιεργητικές δαπάνες του έτους 2008!
Οι ροδακινοπαραγωγοί, καθώς βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο, προχώρησαν, την Παρασκευή 4-4-2008, σε συμβολική κατάληψη του Διοικητηρίου της Βέροιας - όπου στεγάζεται η Νομαρχία και η Διεύθυνση Γεωργίας της Ημαθίας - για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους και να προβάλλουν τα αιτήματα τους. Ζητούν την συμπαράσταση και την παρέμβαση της Κυβέρνησης για την εξόφληση από την κονσερβοποιία «ΑΣ ΠΡΟΟΔΟΣ» της περσινής παραγωγής τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις αγροτικές τους καλλιέργειες! Επίσης, είναι αποφασισμένοι να προβούν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις εάν δεν επιλυθεί άμεσα το σοβαρό αυτό ζήτημα, για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι!
Αξίζει να τονίσουμε ότι, το γεγονός της μη εξόφλησης των παραγωγών με το ανωτέρω οφειλόμενο ποσό των 4.000.000 ευρώ από την κονσερβοποιία «ΑΣ ΠΡΟΟΔΟΣ» - πέρα από την οικονομική απόγνωση που προκαλεί στους αγρότες - προκαλεί επίσης δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση! Είναι ευνόητο ότι, εάν είχαν πληρωθεί κανονικά οι αγρότες από την κονσερβοποιία, θα είχαν τακτοποιήσει και τα χρέη τους, αλλά και ως καταναλωτές θα συνέβαλλαν δίνοντας μια τόνωση και στην τοπική αγορά!
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας γνώριζε ότι η κονσερβοποιία «Α.Σ ΠΡΟΟΔΟΣ» αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τότε όφειλε να ενημερώσει σχετικά τους ροδακινοπαραγωγούς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που συνεργάζονταν με την συγκεκριμένη κονσερβοποιία. Σε κάθε περίπτωση, η Αγροτική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη, με την σύμπραξη της Πολιτείας, να επιλύσει αυτό το καίριο ζήτημα με την κονσερβοποιία, έτσι ώστε να πληρωθούν επιτέλους οι ροδακινοπαραγωγοί!
Με δεδομένη την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση των αγροτών, εξαιτίας της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και του διαρκώς αυξανόμενου αγροτικού κόστους παραγωγής, είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης εξόφλησης των οφειλών της κονσερβοποιίας προς τους ροδακινοπαραγωγούς!



Ερωτώνται, λοιπόν, οι Υπουργοί:
1) Συμφωνούν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να εξοφλήσουν τα περσινά τους δάνεια, προκειμένου να δανειοδοτηθούν ξανά φέτος, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες καλλιεργητικές δαπάνες και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την συναλλαγματοφόρο παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου;
2) Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να εξοφληθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί που παρέδωσαν πέρυσι τις παραγωγές τους στην κονσερβοποιία «Α.Σ ΠΡΟΟΔΟΣ» και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί;
3) Ποια γενικότερα θεσμικά και νομοθετικά μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την προστασία των αγροτών από αφερέγγυους επιχειρηματίες, εμπόρους και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, έτσι ώστε οι αγρότες - χωρίς το άγχος και τον κίνδυνο να μένουν απλήρωτοι - να μπορούν να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την παραγωγή τους προς όφελος και της τοπικής και της Εθνικής Οικονομίας;


Ο Ερωτών Βουλευτής,
Αναστάσιος Σιδηρόπουλος


Η ερώτηση του βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ έγινε πριν το Πάσχα του 2008. Απλά ενημερώνουμε ότι ακόμα και σήμερα 26 /6/08 όλοι οι παραγωγοί του Α.Σ. ΠΡΟΟΔΟΣ είναι απλήρωτοι!

Και μια παρατήρηση στον βουλευτή όσον αφορά στο τρίτο του ερώτημα. "......από αφερέγγυους επιχειρηματίες, εμπόρους και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων......" Γιατί σε όλους τους παραπάνω δεν μνημονεύονται και οι Α.Σ. ??

Μάλλον εκεί υπάρχει μεγάλο πολιτικό κόστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: