Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Αγροτικές επιδοτήσεις σε... αεροπορικές εταιρείες

Οι επιδοτήσεις των αγροτών ......έκαναν φτερά

Αεροπορικές εταιρείες, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα, ακόμη και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται... γήπεδα γκολφ και σε καμιά περίπτωση δεν επαγγέλονται αγρότες, εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις. Και το χειρότερο είναι ότι δεν το κάνουν παράνομα. Εκμεταλλεύτηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αδυναμίες του νέου συστήματος επιδότησης της αγροτικής παραγωγής και έκαναν χρυσές δουλειές. Οι αγρότες, από την άλλη πλευρά, παρακολουθούν τα τελευταία 15 χρόνια να μειώνεται σημαντικά η στήριξη στην παραγωγική διαδικασία. Στο ίδιο διάστημα πιέζονται για την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων, ενώ οι εμπορικές τιμές συμπιέζονται από τα προϊόντα χωρών με ελάχιστο κόστος όπως η Κίνα, η Ινδία, η Λατινική Αμερική και η ανατολική Αφρική.

Το κόλπο «στήθηκε» νόμιμα, εύκολα και κυρίως με βάση την αφέλεια της Κομισιόν και των υπηρεσιών της. Οι επιδοτήσεις στην αγροτική οικονομία, δίδονται πλέον με βάση ιστορικά δικαιώματα των αγροτών σε μια συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς. Στα περισσότερα προϊόντα δηλαδή, δεν είναι υποχρεωμένος ο αγρότης να παράγει κάτι, για να επιδοτηθεί. Αρκεί να έχει αποδείξει ότι είχε παραγωγή στο παρελθόν. Εύλογα μπήκε το ερώτημα, τι θα γίνει με τους νέους αγρότες. Κρίθηκε αποδοτικό να υπάρξει «χρηματιστήριο δικαιωμάτων», ώστε όποιος ενδιαφέρεται να μπορεί να αγοράσει(!) δικαιώματα επιδότησης. Σε αυτό το μηχανισμό μπήκαν, κυριολεκτικά από την «πίσω πόρτα», κάθε είδους εταιρείες. Αγόρασαν δικαιώματα και ως το 2013 θα εισπράττουν επιδοτήσεις.
Τα ποσά είναι μεγάλα και κυρίως αφαιρούνται από εκείνους που πραγματικά έπρεπε να στηριχθούν, ειδικά τώρα, που όλος ο πλανήτης «ψάχνει για τρόφιμα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκτεθειμένη και κυρίως αναγκασμένη να βγάλει εκτός συστήματος αυτές τις κραυγαλέες περιπτώσεις, που καταχρηστικά εισπράττουν επιδοτήσεις χωρίς να προσφέρουν ή να έχουν προσφέρει στην αγροτική οικονομία.
Κάτι τέτοιο όμως είναι αρκετά δύσκολο. Εάν η εξαίρεση έχει οριζόντιο χαρακτήρα, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός συστήματος και πραγματικές αγροτικές επιχειρήσεις. Τέλος, κατά τη διαδικασία, η όποια πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το Συμβούλιο.

πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/


Δεν είναι απολύτως έτσι όπως περιγράφεται αλλά έχει μια δόση της πραγματικής εικόνας σε γενικές γραμμές

Δεν υπάρχουν σχόλια: