Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

862,000,000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

H τριήμερη διάσκεψη για την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης ξεκίνησε την Τρίτη στη Ρώμη, ανοίγοντας μια "ιστορική ευκαιρία" -όπως τονίζει ο ΟΗΕ- υπέρ του αγώνα ενάντια στην πείνα. Στις εργασίες της Συνόδου που οργανώνεται υπό την αιγίδα Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η εκτίναξη στα ύψη των τιμών στα τρόφιμα, οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, τα βιοκαύσιμα και η διατροφική ασφάλεια, συμμετέχουν πολλοί αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και αντιπρόσωποι από 193 χώρες μέλη του Οργανισμού. Ανεβαίνοντας στο βήμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε σήμερα τους συμμετέχοντες "να επιτύχουν διεθνή ομοφωνία για τα βιοκαύσιμα", έναν από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη δραματική αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής και υπογράμμισε την ανάγκη για αναζωογόνηση της γεωργίας υπενθυμίζοντας ότι η παραγωγή τροφίμων πρέπει "να αυξηθεί κατά 50% ως το 2030" για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως. Η κατάσταση, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα χειροτερεύσει γι’ αυτό χρειάζεται οι πλούσιες χώρες να διαθέσουν πόρους προκειμένου να μην αφανιστούν από την πείνα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τρεις ηγέτες τάραξαν την Σύνοδο για διαφορετικούς λόγους, ο ανεπιθύμητος στην Ευρώπη πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Ιρανός Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ΝταΣίλβα.
"Ιστορική ευκαιρία"
Τα παιδιά στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, κοιτούν στα μάτια τους ισχυρούς πλανήτη. Αυτοί κρατούν στη χέρια τους τη λύση στην επισιτιστική κρίση, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για επείγουσα αύξηση της παραγωγής τροφίμων. Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο του FAO να μην υιοθετούν διατροφικές πολιτικές που προκαλούν φτώχεια σε γειτονικές χώρες" και να "λάβουν μέτρα ώστε να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια". Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι θύματα των κανόνων της αγοράς. Αν δεν χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην εξαγωγή τροφίμων και δεν μειωθούν οι δασμοί, η καταστροφή θα είναι παγκόσμια και θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς η τιμή των τροφίμων έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων. "Πέρασε η εποχή των λόγων. Ήρθε η στιγμή για πράξεις" δήλωσε ο ΓΓ του FAO Ζακ Ντιουφ κατά την εναρκτήρια ομιλία του, χαρακτηρίζοντας "πολιτικό" το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας και επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης θαρραλέων αποφάσεων απέναντι στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και στην κερδοσκοπία των αγορών που απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ανθρωπότητα. Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στο μήνυμα που απηύθυνε στη διάσκεψη τόνισε ότι "η πείνα και ο υποσιτισμός είναι απαράδεκτα φαινόμενα σε έναν κόσμο που διαθέτει υψηλό επίπεδο παραγωγής, πόρους και την τεχνογνωσία". Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, 130% αυξήθηκαν τα σιτηρά, 87% η σόγια και 74% το ρύζι. Μέχρι το 2025, ο πληθυσμός της γης θα έχει αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια για να φτάσει τα 9,2 δισεκατομμύρια το 2050. Σύμφωνα με τον FAO, ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο, τουλάχιστον την περίοδο 2002-2004 ανερχόταν σε 862 εκατομμύρια, εκ των οποίων 830 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Κριτική στα βιοκαύσιμα
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων αντί τροφίμων, λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η Βραζιλία, ο νούμερο ένα παραγωγός αιθανόλης, και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι τα βιοκαύσιμα ευθύνονται μόλις για το 3% στις αυξήσεις των τιμών. Εν τω μεταξύ, πολλές αποστολές ενοχλήθηκαν από την παρουσία του Προέδρου της Ζιμπάμπουε στη Ρώμη. Αν και ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε απαγορεύεται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κατάφερε, γιατί τη Σύνοδο οργανώνει ο ΟΗΕ. Αφού η ασφάλειά του έσπρωξε δημοσιογράφους, ο Μουγκάμπε κατηγόρησε τη Δύση για την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, όπου επί της ηγεσίας του ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 165.000%. Ανεπιθύμητος και απρόσκλητος στο δείπνο των ηγετών ήταν και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που είπε μία ακόμη φορά ότι το Ισραήλ είναι καταδικασμένο να αφανιστεί. Ο Πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι γεωπολιτικά συμφέροντα οδηγούν την τιμή του πετρελαίου στα ύψη και όχι η μειωμένη παραγωγή.

πηγή:www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: