Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ (ΠΑΛΙΟΝ ΛΑΙΚΟΝ ΑΣΜΑ)


Ασταθή βλέπει την παγκόσμια αγορά σιτηρών το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC) σε καινούρια έκθεσή του, ως απόρροια των παγκόσμιων οικονομικών αναταράξεων. Ωστόσο, οι τιμές των εξαγωγών ανέκαμψαν ενόψει των σχετικά ευοίωνων προοπτικών που αφορούν στις προμήθειες του 2008, ιδίως στις προμήθειες σίτου. Πίεση στην αγορά ασκήθηκε και από την επανακάμψη του δολαρίου, που όμως αποδείχθηκε βραχύβια. Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη αναταραχή στον ενεργειακό τομέα επηρέασε τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά του καλαμποκιού και των ελαιούχων σπόρων.
Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης συγκομιδή σίτου στην Ε.Ε. και την Ουκρανία έδωσε σημαντική ώθηση στις διαθέσιμες προς εξαγωγή ποσότητες. Οι εκτιμήσεις για φετινή παραγωγή ρεκόρ συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ οι τιμές των σιτηρών σημείωσαν περαιτέρω πτώση στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο οι προοπτικές στις εξαγωγές παρουσιάστηκαν βελτιωμένες, ιδίως στον τομέα των κτηνοτροφικών σιτηρών που φαίνεται να έχει έτοιμους αγοραστές.
Ειδικότερα, παρά την όψιμη – λόγω καιρού – συγκομιδή σε αρκετές χώρες, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για την καλλιεργητική περίοδο 2008/9 εκτιμάται αυξημένη κατά 5 εκατ. τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, αγγίζοντας πλέον τους 1.754.000.000 τόνους. Αντίστοιχα αυξημένη σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη (+6 εκατ. τόνους) αναμένεται και η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών, που υπολογίζεται τώρα στους 1.737.000.000 τόνους. Αυτή η αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση φαίνεται να οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση σιτηρών από τη βιομηχανία – ιδίως για την παραγωγή βιοαιθανόλης στην οποία πρόκειται να διατεθούν 125 εκατ. τόνοι, 30% περισσότερο σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Τα αποθέματα τέλους των πέντε μεγάλων χωρών παραγωγών σιτηρών (Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ε.Ε.) εκτιμώνται στους 93 εκατ. τόνους, 2 εκατ. τόνους λιγότερα σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη και 1 εκατ. τόνους λιγότερα σε σχέση με τα (εκτιμώμενα) τελικά αποθέματα της περιόδου 2007/8. Πάντως, τα παγκόσμια αποθέματα εκτιμώνται ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη, αγγίζοντας τους 300 εκατ. τόνους, αυξημένα κατά 15 εκατ. τόνους σε σχέση με τα παγκόσμια τελικά αποθέματα της περιόδου 2007/8.
Σιτάρι: Η παγκόσμια παραγωγή για την περίοδο 2008/9 αναμένεται να αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ, αφού εκτιμάται στους 676 εκατ. τόνους, 4 εκατ. τόνους περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Αυγούστου και 67 εκατ. τόνους υψηλότερη σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή της περιόδου 2007/8 – μία αύξηση της τάξεως του 11%. Ανησυχία υπάρχει κυρίως για τη σοδειά της Αργεντινής και της Αυστραλίας και όχι για Ε.Ε., Ρωσία και Ουκρανία, των οποίων οι σοδειές πήγαν τελικά καλύτερα από το αναμενόμενο, παρά τις εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις.
Ωστόσο, λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών, ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής θα διατεθεί για κτηνοτροφική χρήση, λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητάς του. Μάλιστα, η ποσότητα σιταριού που θα διατεθεί για ζωοτροφή άγγιξε υψηλά 17 ετών και συγχρόνως σήκωσε ψηλότερα τον πήχη της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού αναμένεται να αγγίξει τους 646 εκατ. τόνους, 3 εκατ. τόνους υψηλότερα σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη και 35 εκατ. τόνους υψηλότερα σε σχέση με την παγκόσμια κατανάλωση της περιόδου 2007/8. Τα παγκόσμια αποθέματα τέλους σιταριού των πέντε μεγάλων χωρών-παραγωγών εκτιμώνται στους 41 εκατ. τόνους, αμετάβλητα από την τελευταία πρόβλεψη δηλαδή και 12 εκατ. τόνους υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Συγχρόνως, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού για την περίοδο 2008/9 υπολογίζονται στους 153 εκατ. τόνους, 30 εκατ. παραπάνω σε σχέση με τα παγκόσμια αποθέματα της περιόδου 2007/8. Πάντως, η κινητικότητα των ισοτιμιών ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα του σιταριού της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο και οι προβλεπόμενες πωλήσεις του ευρωπαϊκού σιταριού για την περίοδο 2008/9 αγγίζουν πλέον τους 16 εκατ. τόνους, 5 εκατ. τόνους παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.
Καλαμπόκι: Η αμερικανική παραγωγή εκτιμάται στους 305 εκατ. τόνους, αμετάβλητη δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του IGC. Οι προοπτικές εμφανίζονται ελαφρώς βελτιωμένες στην Ε.Ε. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 3 εκατ. τόνους σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη και μειωμένη κατά 16 εκατ. τόνους σε σχέση με την περυσινή παραγωγή-ρεκόρ, αγγίζοντας τους 771 εκατ. τόνους.
Ωστόσο, η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού προβλέπεται αυξημένη, αγγίζοντας την ποσότητα-ρεκόρ των 788 εκατ. τόνων (μειωμένη κατά 1 εκατ. τόνο σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη αλλά αυξημένη κατά 12 εκατ. τόνους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή
Η χρήση του καλαμποκιού στη βιομηχανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, ήτοι από 29 εκατ. τόνους πέρυσι, φέτος θα διατεθούν στη βιομηχανία 198 εκατ. τόνοι. Ένα μεγάλο ποσοστό, μάλιστα, θα αξιοποιηθεί στην παραγωγή βιοαιθανόλης, ιδίως στις ΗΠΑ. Η κτηνοτροφική χρήση του καλαμποκιού θα σημειωθεί πτώση κατά 17 εκατ. τόνους, ωστόσο, σύμφωνα με την πρόβλεψη, φτάνοντας τους 473 εκατ. τόνους, λόγω των πολλών εναλλακτικών κτηνοτροφικών σιτηρών αλλά και της μείωσης των ζώντων ζώων στις ΗΠΑ.
Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να αγγίξουν χαμηλά πέντε ετών, φτάνοντας τους 109 εκατ. τόνους, χαμηλότερα κατά 3 εκατ. τόνους σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη και 18 εκατ. τόνους σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

απο το agronews.gr


Δεν ξέρω γιατί παγκοσμίως το καλαμπόκι ανεβαίνει και ενώ η ζήτηση ειναι μεγαλύτερη της παραγωγής στην χώρα μας η τιμή κατρακυλάει μέρα με την μέρα.
Καρτέλ ή κάτι αλλο συμβαίνει ???

Δεν υπάρχουν σχόλια: