Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Άτοκο δάνειο μόνο (γιατί ;) στις ΕΑΣ και μόνο (γιατί ;) για τα δημητριακά, ανακοίνωσε ο Κοντός

Την καταβολή άτοκου δανείου ύψους 150.000.000 ευρώμόνο στις ΕΑΣ - και όχι στο ιδιωτικό εμπόριο - που «συγκέντρωσαν» δημητριακά (και όχι π.χ. στο λάδι και το βαμβάκι…) ανακοίνωσε(σαν άλλος «γεωργικός Αντώναρος») ο ΥΠΑΑΤ Αλ. Κοντός δημοσιοποιώντας την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφερε: «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα για τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα των δημητριακών. Αποφασίστηκε η εξισωτική αποζημίωση ύψους 170 εκ. ευρώ να καταβληθεί άμεσα στους δικαιούχους αγρότες, τέσσερις μήνες πριν από την κανονική ημερομηνία της καταβολής της και να χορηγηθεί άτοκο δάνειο 150 εκ. ευρώ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθούν προκαταβολές στους αγρότες και να διατεθεί το προϊόν αργότερα, με πιο ικανοποιητικούς όρους».
Από την ανακοίνωσή του προκύπτουν «μερικά» ερωτήματα:
1) Για πόσα χρόνια θα είναι ΑΤΟΚΟ το δάνειο; δηλ. πότε θα επιστραφεί στην τράπεζα;
2) Έναντι του δανείου, ποιες «διασφαλίσεις» θα υπάρξουν; Θα εκχωρηθούν «δικαιώματα»; θα «μπουν υποθήκες»; Πως θα εξασφαλισθεί το δάνειο; Μήπως δεν θα υπάρξουν καθόλου «διασφαλίσεις»; Τι απ΄ όλα θα συμβεί:
3) Ποιος θα είναι ο «δανειολήπτης»; Οι ΕΑΣ ή οι αγρότες;
4) Ποιο είναι το ύψος των τόκων που θα επιβαρυνθεί ο Ελληνικός Προϋπολογισμός;
5) Ποια ΤΡΑΠΕΖΑ θα δανειοδοτήσει τις ΕΑΣ ή τους αγρότες (βλ. ερώτημα 2 και 3)
6) Γιατί εξαιρείται από την ΑΤΟΚΗ χρηματοδότηση το Ιδιωτικό εμπόριο (που συγκεντρώνει, εμπορεύεται, σποροπαράγει, αλέθει, χρησιμοποιεί ως ζωοτροφή και (γενικώς) εμπορεύεται Δημητριακά; Ποια άποψη έχουν: Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, τα Επιμελητήρια της χώρας (εμποροβιομηχανίκα, οικονομικό, γεωτεχνικό), o ΣΕΕΔΥΖ, η ΕΕΠΕΣ, ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχανιων, ο ΣΕΒ, ο ΣΒΒΕ, το Συνδικάτο Μακαρονοτεχνιτών κ.α.
7) Οι επιχειρήσεις συγκέντρωσης, μεταποίησης και εμπορίας βαμβακιού είναι ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΤΟΚΗΣ χρηματοδότησης (εκτός κι αν το βαμβάκι…«πάει καλά»…). Τι λένε τα Εκκοκιστήρια και οι εκκοκιστές
8) Οι ΕΑΣ θα μπορούν να παρακρατούν χρήματα των αγροτών έναντι των οφειλών τους προς αυτές; Εάν ΝΑΙ, τότε το ιδιωτικό εμπόριο πώς θα «συγκεντρώσει» τα «βερεσέδια» του; Εάν ΟΧΙ, ποια είναι η άποψη των ΕΑΣ και της ΠΑΣΕΓΕΣ;


Δανειολήπτης Ονειρων

από το http://farmpress.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: