Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΠΕΡΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τον προϋπολογισμό τον περασμένο μήνα, η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών και βουλευτών μίλησαν χωρίς να πούνε τίποτε. Μίλησαν όλοι οι υπουργοί και πάνω από διακόσιοι βουλευτές. Αφόρητη πολιτική φλυαρία. Οι βουλευτές, τον χρόνο που διέθεταν από τον κανονισμό της Βουλής, τον αφιέρωσαν σε εκφώνηση σλόγκαν.
Πρακτικά σε άδεια έδρανα, συνήθως ενώπιον μονοψήφιου αριθμού βουλευτών. Οι κυβερνητικοί έβρισκαν τον προϋπολογισμό "αναπτυξιακό", "προς τη σωστή κατεύθυνση", "ενισχύει τα λαϊκά στρώματα", "αναβαθμίζει την Παιδεία, την Υγεία" και άλλα παρόμοια.
Αντίθετα οι της αντιπολίτευσης τα έβρισκαν όλα μαύρα με ανάλογους αφορισμούς και σλόγκαν. Από τεκμηρίωση των λεγομένων, άστα να πάνε. Τα video από τους εκφωνούντες βουλευτές (χωρίς τους ακροατές) θα τις δούμε στα εκλογικά τους γραφεία κατά την προσεχή προεκλογική περίοδο. Σε πάρα πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές τα σλόγκαν υπέρ του προϋπολογισμού συμπλήρωνε υμνολόγιο υπέρ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ν.Δ. Πολύ κοντά ο ανασχηματισμός γαρ.
Οι υπουργοί διέθεταν αρκετό χρόνο, αλλά από τις ομιλίες τους δεν συγκρατήσαμε τίποτε το ουσιαστικό. Ο αγροτικός υπουργός επιβεβαίωσε την κύρια αρμοδιότητά του ως υπουργός αγροτικών επιδοτήσεων: "Εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες για δίκαιο και αντικειμενικό υπολογισμό των επιδοτήσεων…. πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 900.000 αγροτών ενιαίας ενίσχυσης.... βάζουμε σε εφαρμογή το νέο σύστημα γεωαναφοράς αγροτεμαχίων, που αποτελεί μία επανάσταση στον τομέα της καταβολής των ενισχύσεων... διασφαλίσαμε έως το 2013 να αποδοθεί το σύνολο των πόρων στους καπνοπαραγωγούς...". Ανάλογα για το βαμβάκι, το κρασί και τα υπόλοιπα.
Η συζήτηση αφορούσε τον προϋπολογισμό του 2009, έτσι αντί να μιλήσει τι σχεδιάζει να κάνει για τους μήνες που έρχονται, ο υπουργός έκανε απολογισμό δραστηριοτήτων του παρελθόντος. Οι κοινοτοπίες πήγανε σύννεφο: "Δεν παρασυρθήκαμε σε ένα αδιέξοδο παιχνίδι εντυπώσεων, μοιράζοντας υποσχέσεις για να γίνουμε προσωρινά αρεστοί... Δεν θέλουμε να είμαστε προσωρινά αρεστοί, αλλά ουσιαστικά αποτελεσματικοί" και άλλα ανάλογα πολλά και βαρετά χωρίς νόημα.
Έκπληξη για την "άλλη γεωργία", για την οποία είχε παρατήσει την πραγματική γεωργία. Την άφησε στο ράφι. Δεν είπε τίποτε σχετικό. Όταν μέχρι πρότινος αποτελούσε την αιχμή του δόρατος της αγροτικής του πολιτικής και όταν στην περσινή Agrotica καταλάμβανε σχεδόν όλο το τεράστιο περίπτερο του αγροτικού υπουργείου. Κατάλαβε το λάθος του ή κατάλαβε ότι τον πήρανε χαμπάρι;

Από το www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: