Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΟΥΣΤ ΚΛΕΦΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Χρεώσεις που δεν ξέρουν από πού ήρθαν, χρεώσεις για τον «φάκελο», χρεώσεις για τα έξοδα των συνεργείων που πάνε στα χωριά, χρεώσεις αδιακρίτως σε κύριο και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ακόμα και… παζάρια κάνουν διάφορες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να κερδίσουν μερικά ευρώ από τους αγρότες που υποβάλουν αυτή την περίοδο τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Agrenda έγραφε για «λάθος ερμηνεία» της εγκυκλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά έκτοτε οι καταγγελίες αναγνωστών πολλαπλασιάστηκαν και δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση από την ΠΑΣΕΓΕΣ, πράγμα που δημιουργεί υποψίες για εσκεμμένη κατά το δοκούν εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΠΑΣΕΓΕΣ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το πιο σκανδαλώδες από όλα όσα ακούμε, είναι ότι υπάρχουν ενώσεις που ζητάνε χρήματα από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με την κατάθεση της δήλωσης ΟΣΔΕ και τους λένε ότι τα λεφτά θα τους τα επιστρέψει το υπουργείο. Και ακόμα πιο σοβαρό είναι ότι τους χρεώνουν με το τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανεξάρτητα από το σε ποια κατηγορία ανήκουν, αντί να περιμένουν την καταβολή των 70 ευρώ από το υπουργείο ανά αίτηση. Μάλιστα η ανακοίνωση του υπουργείου έλεγε τα εξής:
«Για τη διευκόλυνση της έγκαιρης καταβολής των ενισχύσεων προχωρήσαμε στην:
● Βελτίωση του συστήματος υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης
● Ανάληψη, σύμφωνα με την πολιτική μας δέσμευση, του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους δικαιούχους που :
1. η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητα τους για δικαιώματα μέχρι 10.000 ευρώ
2. για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000 ευρώ.
Τα ποσά του κόστους ενεργοποίησης θα κατατεθούν προκαταβολικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων και θα αποδεσμεύονται αμέσως μετά την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης.
Το ποσό του κόστους ενεργοποίησης που θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των παραπάνω δικαιούχων ανέρχεται συνολικά σε 70 ευρώ ανά αίτηση (57 ευρώ + ΦΠΑ). Για τους υπόλοιπους δικαιούχους, με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, το κόστος ενεργοποίησης θα βαρύνει τους ίδιους.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 262355/26-3-2010 Υπουργική Απόφαση, όλοι οι δικαιούχοι Ενιαίας Ενίσχυσης, για την υποβοήθησή τους στη συμπλήρωση και καταχώριση των στοιχείων των αιτήσεών τους θα απευθύνονται στις πύλες εισαγωγής (ΕΑΣ) του φορέα που πιστοποιήθηκε (ΠΑΣΕΓΕΣ), καλύπτοντας εξ’ ιδίων το κόστος παροχής των σχετικών υπηρεσιών (λαμβανομένου υπόψη ότι στις προαναφερόμενες κατηγορίες 1. και 2. το κόστος θα έχει προκαταβληθεί από το κράτος).»
Να σημειώσουμε ότι το 2009 είχαν χαρακτηρισθεί περίπου 295.000 παραγωγοί ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι δεν πλήρωσαν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Με τις ρυθμίσεις του 2010 για 345.000 παραγωγούς θα καλυφθεί το κόστος ενεργοποίησης, 215.000 από αυτούς χαρακτηρίζονται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με δικαιώματα μέχρι 10.000 ευρώ και 130.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ με δικαιώματα μέχρι 5.000 ευρώ.

Απάντηση Καραμίχα
Εν τω μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας με δήλωσή του διευκρινίζει τα εξής: «Στις ΕΑΣ πληρώνουν όλοι αυτοί το ποσό των 70 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στην περίπτωση που κάποιος αγρότης από τις προηγούμενες κατηγορίες δεν θέλει να πληρώσει το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του, τότε, σύμφωνα με εντολή που έχουμε δώσει στις ΕΑΣ, οφείλεται να υπάρξει κάποιος διακανονισμός».
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα πως μπορεί να είναι «εντολή εξουσιοδότησης του αγρότη-παραγωγού προς την Ένωσή του για την είσπραξη του ποσού αυτού από τον λογαριασμό του, ή όποιος άλλος διακανονισμός συμφωνηθεί μεταξύ τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: