Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ


Αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ, καθιέρωση ασφαλιστικής «ενημερότητας» προκειμένου για εισπράξεις από τον ΕΛΓΑ αλλά και με τη «βούλα» αυξήσεις στη σύνταξη ΟΓΑ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ήδη η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, από 1/1/2011 αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών στον ΟΓΑ για τον κλάδο υγείας στο 2,5%. Παράλληλα, η δυνατότητα είσπραξης κοινοτικών ή εθνικών επιδοτήσεων, ενισχύσεων ή αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές συνδέεται ευθέως με την  έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.
Θα απαιτείται δηλαδή ένα είδος ασφαλιστικής ενημερότητας, μιας βεβαίωσης δηλαδή από τον ΟΓΑ που θα βεβαιώνει ότι οι αγρότες έχουν εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τον Οργανισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αγρότης δεν θα μπορεί να εισπράττει επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ. (πηγή)

Ασφάλιση στον ΟΓΑ και για τους εργάτες γης
Επιπλέον, στον ΟΓΑ θα ασφαλίζονται στο εξής και οι περιοδικά απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα (εργάτες γης), ανεξάρτητα των ημερών εργασίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές τους καθορίζονται στο 10% των καταβαλλόμενων αμοιβών τους, για σύνταξη, περίθαλψη και τις παροχές της Αγροτικής Εστίας. Ωστόσο, για να τύχουν των παροχών περίθαλψης και Αγροτικής Εστίας θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 150 μεροκάματα (εργάσιμες ημέρες) το χρόνο.

Αμετάβλητα τα όρια ηλικίας, αύξηση 30 ευρώ στη σύνταξη
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν φέρνει αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών και αγροτισσών που παραμένουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους. Την ίδια στιγμή, κατοχυρώνεται η αύξηση 30 ευρώ το μήνα που δόθηκε τον περασμένο χρόνο στις συντάξεις του ΟΓΑ.
Παράλληλα, όμως, το νομοσχέδιο ορίζει ότι από 1/1/2011 το κράτος θα μετέχει στη χρηματοδότηση του ΟΓΑ με ποσό που δεν θα υπερβαίνει ετησίως το 0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για τον κλάδο κύριας ασφάλισης. Η χρηματοδότηση του κράτους στην προνοιακή σύνταξη μειώνεται σταδιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: